La idea que que es persegueix des del primer any, a la qual ens mantenim fidels i que ens esforcem per enfortir, any a any, en la nostra acció és que el festival vagi més enllà d’un espai on poder escoltar música o consumir un tipus d’oci determinat ―o, senzillament, on l’oci “es consumeixi”.
En això ens diferenciem, i ens volem diferenciar de la majoria de festivals culturals o musicals que existeixen: la voluntat de construir un projecte culturalment enriquidor no és quelcom que puguem trobar darrera de la majoria dels festivals que avui dia s’ofereixen. Per això diem que el Connecta és un festival:
- Jove: per l’edat dels qui l’impulsem, l’organitzem i treballem per dur-lo endavant, però també per les seves pretensions i el seu esperit.
Entenem els joves com a actors imprescindibles per a la transformació social. Actuar sobre la joventut significa posar les bases per a canvis estructurals profunds i eficients. El dinamisme de la joventut és una de les principals forces que mouen el nostre festival, i una de les característiques que aquest pren.
- Que proposa una alternativa en clau positiva, propositiva i afirmativa a la globalització i l’uniformisme cultural: contra l’oci de masses buit de contingut, el Connecta pretén ser una eina potent a l’hora d’incidir a nivell local en el desenvolupament cultural del jovent. Per això, les expressions culturals que s’hi programen, tendeixen a dirigir-se fonamentalment cap als joves.
Entenem la globalització cultural generadora de referents pobres i com un procés simplificador que perjudica la riquesa cultural. Allò que en termes d’ecologia és vàlid, també ho pot ser quan parlem de cultura: la protecció de la diversitat.
Superar els diversos reptes que es plantegen, dependrà en bona part de la capacitat que tingui la nostra cultura per absorbir manifestacions que l’enriqueixin. La cultura catalana ha d’estar oberta a incorporar elements que reforcin la seva projecció social, contribuint d’aquesta manera a facilitar la integració de tots aquells que encara estiguin fora. Parlem per tant de cultura tradicional, però també de nova cultura popular.
Aquesta porositat és en definitiva una característica derivada de la modernitat. Si la cultura catalana s’obre veritablement, sense complexos i mantenint les essències que ens són pròpies i que ens fan poble, serà capaç de modernitzar-se i resultar atractiva per tothom.
- De suport a la cultura popular: recolzem aquella que pretén dirigir-se al major nombre possible d’individus, evitant les barreres de l’elitisme. Els impulsors del Connecta entenem que el nostre missatge no ha d’excloure destinataris. Els impulsors del Connecta volem ser capaços d’empapar-nos, alhora, dels missatges d’aquest jovent al qual ens dirigim.
- En favor del català: perquè mantenir una cultura catalana vertebrada passa per reforçar l’ús social de la llengua catalana. Allò que distingeix a primera vista la nostra cultura és el nostre idioma.
No podem concebre una acció eminentment cultural sense tenir el català com a eix fonamental. En conseqüència, els concerts i activitats que es desenvolupen durant tot el festival, es produeixen en català.
Com diem, una cultura oberta és aquella que és capaç d’incloure elements sense que aquests la desvirtuïn. D’aquesta manera, el Connecta és absorbent amb pràctiques o estils de música, però en cap cas és ni serà dissolvent pel què fa a la llengua.
- I que reforça la personalitat vallesana: sense particularismes eixorcs. Un projecte com el nostre ha de definir sobre quin marc territorial actua, sense tancar portes a ningú. El Connecta s’emmarca a l’espai del Vallès, més enllà de divisions administratives que en cap cas responen a una territorialització cultural.
El Vallès és un territori amb una vida associativa forta, un desenvolupament històric peculiar i relativament comú, i una personalitat forta gràcies a les diverses cocapitals i petites ciutats en xarxa, que configuren una multiplicitat de pols d'atracció prou diversa com per conviure amb una diversitat de paissatges interessantíssima. La iniciativa cultural que presentem, aspira a catalitzar aquesta força i a oferir una imatge real del que aquesta representa, i fins i tot reforçar-la.